18
Σαβ, Ιαν

Οι αγώνες και οι προπονήσεις σταμάτησαν

Fitness Tips

Τι επιπτώσεις έχει στον αθλητή και τι πρέπει να κάνει; Μένουμε σπίτι υπακούοντας τις οδηγίες των υπευθύνων για να μπορέσουμε να σταματήσουμε την εξάπλωση του κορωνοιού.

Το ίδιο ισχύει και για τους αθλητές. Τα πρωταθλήματα και οι προπονήσεις σταμάτησαν, οι μεγάλες διοργανώσεις αναβλήθηκαν και κανείς δεν ξέρει πόσο θα διαρκέσει αυτός ο περιορισμός.

Αποπροσαρμογή (Detraining)
Αποπροσαρμογή είναι η μερική ή καθολική απώλεια των ανατομικών και φυσιολογικών προσαρμογών καθώς και η μείωση της απόδοσης μετά από τη διακοπή της προπονητικής διαδικασίας: α) σε αθλητές αγωνιστικού αθλητισμού β) σε ελεύθερα αθλούμενους.

Η αποπροσαρμογή μπορεί να γίνει με:
Training cessation= Παύση της προπόνησης: Προσωρινή διακοπή ή οριστική εγκατάλειψη ενός συστηματικού προγράμματος προπόνησης.
Training reduction= Μείωση της προπόνησης: Προοδευτική ή μη, μείωση της προπονητικής επιβάρυνσης για συγκεκριμένη χρονική περίοδο με σκοπό τη μείωση της φυσιολογικής και ψυχολογικής έντασης που προκαλεί η προπόνηση.
Η αποπροσαρμογή  μπορεί να είναι στοχευμένη (περίοδος αποκατάστασης ή μεταβατική περίοδος)  ή μπορεί να οφείλεται σε απρόβλεπτες καταστάσεις όπως αυτή που διανύουμε ή ένας τραυματισμός.

Τι επιπτώσεις έχει στον αθλητή;
Η VO2max φθίνει εκθετικά σε σχέση με τη διάρκεια μείωσης της προπόνησης. Αντίστοιχα, η απόδοση σε αγωνίσματα αντοχής μειώνεται κατά 4 έως 25% κατά τη διάρκεια περιόδων μείωσης της προπόνησης 3 –4 εβδομάδων και πάνω.  Αναφορικά με τα επίπεδα δύναμης, 4 εβδομάδες αποπροπόνησης συνέβαλε σε σημαντικές μειώσεις στα επίπεδα δύναμης (-6 to -9%) στις πιέσεις πάγκου και στην άσκηση squat (1RM), ενώ σημαντικότερες ήταν οι μειώσεις στην ικανότητα παραγωγής ισχύος σε άνω και κάτω άκρα (-17 and -14%), (Detraining and tapering effects on hormonal responses and strength performance, Izquierdo M et al,2007).

Και τι πρέπει να κάνει;
Αναλόγως το άθλημα και σε συνεννόηση με τον προπονητή πρέπει να καταρτιστεί ένα πρόγραμμα προπόνησης όπου προτεραιότητα είναι η διατήρηση της αντοχής, της ειδικής αντοχής αν το επιτρέπουν οι συνθήκες και της δύναμης.

Συνεχόμενο ή διαλειμματικό τρέξιμο (η διάρκεια και η ένταση θα καθοριστούν από τον προπονητή) στον δρόμο, σε οποιοδήποτε άλλο φυσικό περιβάλλον ή σε διάδρομο στο σπίτι.
Διατήρηση της δύναμης με την χρήση οργάνων στο σπίτι (βάρη ή όργανα γυμναστικής), με ασκήσεις με το σωματικό βάρος χρησιμοποιώντας trx ή όχι προσπαθώντας να διατηρήσουμε την δύναμη ή να επιτύχουμε χρονικά την πολύ αργή μείωσή της.
Επίσης στο διαδίκτυο υπάρχουν πολύ καλά προγράμματα αερόβιας γυμναστικής (aerobic) όπου συνδυάζεται η καρδιοαναπνευστική λειτουργία και η ενδυνάμωση.

Μία εξίσου σημαντική παράμετρος είναι και η ψυχολογική. Ένας αθλητής που είχε συνηθίσει σε ένα ρυθμό ζωής καλείται, όπως όλοι μας, να διαχειριστεί μια πρωτόγνωρη κατάσταση. Πέραν λοιπόν της ημερήσιας προπόνησής του καλό θα ήταν να ασχοληθεί και με άλλα πράγματα, να διαβάσει, να ακούσει ή να παίξει μουσική, να μείνει με ανθρώπους που έβλεπε πολύ λίγο καθημερινά και ενώ από την μία μπορεί αυτό να είναι ευεργετικό από την άλλη μπορεί να δημιουργήσει ενδιοικογενειακά θέματα. Η προπόνηση λοιπόν, πέραν των άλλων, θα τον βοηθήσει να διατηρήσει την εσωτερική ισορροπία που χρειάζεται.

Καλτσης Βασιλης
Καθηγητής Φυσικής Αγωγής Αρσακείου Γυμνασίου-Λυκείου Ιωαννίνων
Προπονητής φυσικής κατάστασης και ξιφασκίας στον σύλλογο ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Ιδρυτής του εργομετρικού κέντρου Sports Lab στα Ιωάννινα.

Ευχαριστουμε θερμα τους υποστηρικτες μας

          ..