18
Σαβ, Ιαν

Οδηγος για ένα αποδοτικό πλάνο ευεξίας (Μερος Δεύτερο)

WELLNESS TIPS

(Αναθεωρημένη εκδοχή_Νοέμβριος 2022_Τα 3 άρθρα με τον τίτλο "Οδηγός για ένα αποδοτικό πλάνο ευεξίας" αποτελούν το περιεχόμενο ομώνυμου e-booklet, το οποίο μπορείτε να "κατεβάσετε" δωρεάν ως ενιαίο αρχείο, μέσω του σχετικού συνδέσμου που θα βρείτε στο τέλος κάθε άρθρου)


Τι είναι το εὖ ζην;

 

 

Ο όρος προέρχεται από το επίρρημα εὖ που σημαίνει «καλά» και το απαρέμφατο ζην του ρήματος ζῶ.

Για τους Αρχαίους Έλληνες ήταν ένα υψίστης σημασίας αγαθό και προϋπέθετε την επίτευξη τόσο της σωματικής όσο και της ψυχικής υγείας.

Μιλώντας για υγεία, αξίζει να σημειωθεί ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας την ορίζει ως μια «κατάσταση πλήρους σωματικής, ψυχικής και κοινωνικής ευεξίας και όχι απλώς ως την απουσία νόσου ή αναπηρίας».

 

Αντιλαμβάνεσαι λοιπόν (ναι, περάσαμε στον ενικό τώρα) ότι το διακύβευμα είναι μεγάλο. Η έννοια της υγείας δεν περιορίζεται στο να μην έχεις κάποια ασθένεια/ πάθηση αλλά επεκτείνεται στο να είσαι ολοκληρωτικά καλά - ψυχικά και σωματικά-, να ρέεις μέσα στη ζωή και στην ημέρα σου όσο το δυνατόν πιο αβίαστα και με εσωτερική ελευθερία. (Δεν εννοώ "χωρίς εξωτερικές δυσκολίες". Μην μπερδεύεσαι. Τέτοιες θα υπάρχουν πάντα, αφού χωρίς αυτές δεν υπάρχουν ούτε οι αντίθετές τους. Τα αντίθετα συνυπάρχουν ταυτόχρονα. Πάντα. Και υπάρχει λόγος γι' αυτό. Αλλά είναι θέμα για επόμενο e-book)

 

Επανερχόμαστε στον ορισμό της υγείας, λοιπόν.

"Πλήρης σωματική, ψυχική και κοινωνική ευεξία..."

 

«Για να γυρίσει ο Ήλιος, θέλει δουλειά πολλή», ναι. Αν κρίνεις ότι αξίζει όμως, δεν θα σε πολύ-απασχολήσει αυτό.
Έτσι δεν κάνουμε συνήθως, αφού όλα έχουν ούτως ή άλλως και τίμημα εκτός από όφελος;



ΒΗΜΑ #1. Βεβαιώσου ότι ο στόχος σου είναι δικός σου.

 

Αρχικά, είναι σημαντικό να είσαι σίγουρος/ -η ότι είναι δική σου επιθυμία ο στόχος περί συνολικής ευεξίας ή ο μεμονωμένος στόχος π.χ. του ελέγχου βάρους (που είναι αρκετά συνηθισμένος). Αν πρόκειται για διαδικασία στην οποία μπαίνεις πρωτίστως επειδή δεν αρέσει το σώμα σου σε συγγενείς, φίλους, σύντροφο κ.λπ, τότε χτίζεις σε σαθρές βάσεις το οικοδόμημα.

 

  • Τι σε οδήγησε στο να θες να εστιάσεις στην ευεξία αυτή τη χρονική στιγμή; Ποιοι είναι οι δικοί σου, προσωπικοί λόγοι;
  • Τί είναι αυτό που κατά βάση σε ενοχλεί στην καθημερινότητα σχετικά με τον τομέα της ευεξίας (βάρος, έλλειψη ενεργητικότητας, άγχος,…);
  • Ποιες είναι οι καταστάσεις μέσα στις οποίες έχεις αρνητική αίσθηση του εαυτού σου και του πώς νιώθεις μέσα στο σώμα σου; Σε ποιες στιγμές της ημέρας; Όταν κάνεις τι;
  • Πόσο σε επηρεάζει αυτό στη διάθεση και τη λειτουργικότητά σου; Πού επιδρά;
  • Τι συναισθήματα σου προκαλούνται από τη συγκεκριμένη κατάσταση;

 

Βρες τι σε κινητοποιεί.

 

  • Τι είναι αυτό που θα σε κινητοποιούσε τώρα να κάνεις διατροφικές αλλαγές και αλλαγές συνηθειών που σε επιβαρύνουν;
  • Κάνε μία περιγραφή των ίδιων πραγμάτων που σε ενοχλούν καθημερινά, αντιστρέφοντας την κατάσταση σαν να έχεις ήδη επιτύχει τον στόχο σου. Πώς θα είναι καθετί από αυτά; (π.χ. «θα ξυπνάω με περισσότερη πνευματική διαύγεια», «θα έχω πιο καλή διάθεση», «δε θα κουράζομαι όταν τρέχω παίζοντας με τα παιδιά μου», κ.λπ). Πώς θα ήταν η ζωή σου αν ήσουν πραγματικά υγιής (με τον ορισμό που αναφέρθηκε νωρίτερα στο κείμενο);
  • Πώς νιώθεις με αυτή την περιγραφή;
  • Τι θα μπορούσες να έχεις ως ανταμοιβή για τον εαυτό σου για την επίτευξη κάθε ενδιάμεσου στόχου μέχρι να φτάσεις στον τελικό σου σκοπό; Τι απολαμβάνεις περισσότερο στη ζωή και θα μπορούσε να μπει ως επιβράβευσή σου σε κάθε σταθμό που κατακτάς στη διαδρομή;

 

ΒΗΜΑ #2.Γενική εκτίμηση ευεξίας/ Κύκλος εκτίμησης ευεξίας

 

  • Σε μία κλίμακα από το 1 έως το 10 πόσο ικανοποιημένος/-η είσαι με τη γενική κατάσταση της υγείας σου και την αίσθηση του εὖ ζην;
  • Αν συνεχίσεις έτσι, πώς λες ότι θα είναι η υγεία σου και πώς θα νιώθεις σε πέντε χρόνια από τώρα; Σε δέκα;
  • Σε μια κλίμακα από το 1 έως το 10, πού βρίσκονται στην παρούσα φάση τα επίπεδα άγχους στη ζωή σου;
  • Ποιο είναι κατά τη γνώμη σου ένα ρεαλιστικό μέγεθος ρούχων για τον σωματότυπό σου; Πόσος καιρός έχει περάσει από τότε που φορούσες αυτό το μέγεθος;
  • Περίγραψε πώς θα ήταν μια συνηθισμένη σου μέρα αν μείωνες τα επίπεδα άγχους σου κατά 50%. (Το να πεις "Θα ήταν καλύτερη" δεν είναι περιγραφή. Είναι σκέτος χαρακτηρισμός)

 

 

 

  • Σε μία κλίμακα από το 1 ως το 10, πόσο ικανοποιημένος/ -η είσαι σε κάθε έναν από τους τομείς του κύκλου εκτίμησης ευεξίας;
  • Περίγραψε τι βρίσκεται πίσω από αυτόν τον αριθμό. Πώς έφτασες σ’ αυτό;
  • Αν μπορούσες να αλλάξεις έναν από αυτούς τους τομείς αύριο, ποιος θα ήταν και γιατί;
  • Σε ποιο από αυτά, μια αλλαγή θα σου έδινε το μεγαλύτερο αποτέλεσμα με έναν βαθμό προσπάθειας ούτε υπερβολικό ούτε μηδαμινό;
  • Σε αυτόν τον τομέα που διάλεξες, περίγραψε πώς θα είναι η καθημερινότητά σου και κυρίως, τα συναισθήματά σου, η διάθεσή σου κ.λπ όταν αυτό θα έχει επιτευχθεί.
  • Σε μια κλίμακα από το 1 έως το 10, πόσο έτοιμος/-η νιώθεις να βελτιώσεις τις ενδείξεις μιας ανάλυσης σύστασης σώματος που έκανες και έδειξε «κόκκινους» δείκτες;

 

 

ΒΗΜΑ #3. Φτιάξε ένα πλάνο δράσης και βεβαιώσου (στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό) ότι δε θα μείνει στον σχεδιασμό αλλά θα προχωρήσει και σε υλοποίηση

 

 

Ας ξεκαθαρίσουμε πρώτα τι σημαίνει «βεβαιώσου στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό ότι το πλάνο σου δε θα μείνει στον σχεδιασμό αλλά θα προχωρήσει σε υλοποίηση». Ξαναδιάβασε την πρόταση έχοντας κατά νου 1)την αρχή του βήματος #1, δηλαδή την προϋπόθεση ο στόχος να είναι δική σου επιθυμία και όχι να έχεις μπει στη διαδικασία επειδή κάποιος άλλος π.χ. σου λέει συνέχεια ότι πάχυνες και 2)το βήμα #4 που μιλά για την ανάληψη ευθύνης.

 

Ξεκίνα μια τέτοια προσπάθεια όταν νιώθεις ότι είσαι έτοιμος/-η να κάνεις την απαραίτητη εργασία, να δείξεις αυτοπειθαρχία, να βελτιώσεις το πώς αισθάνεσαι εσύ με τον εαυτό σου και όχι το πώς θέλει να είσαι ο περίγυρός σου. Οι λόγοι σου να έχουν πηγή τη θέληση να βιώνεις εσύ καλύτερα την καθημερινότητα και όχι την αγωνία να ανταποκριθείς σε συγκεκριμένα πρότυπα που επιβάλλονται ως ιδανικά για τις διαστάσεις και τις μετρήσεις σώματος.

 

Αν δεν είσαι έτοιμος/-η να αναλάβεις την ευθύνη, να «δώσεις» αυτά που χρειάζεται σε ενέργεια ως «αντίτιμο» για αυτό το όφελος που θα λαμβάνεις σταδιακά και αν δεν είναι αληθινά δικά σου τα κίνητρα, δύσκολα θα έχει διάρκεια η προσπάθειά σου. Σίγουρα βέβαια κάτι θα μάθεις για τον εαυτό σου και με αυτόν τον τρόπο, αν παρατηρείς τη δράση και τις σκέψεις σου. (Αλήθεια, τις παρατηρείς; )

 

Αν δεν είσαι συντονισμένος/-η στην κατάλληλη "συχνότητα" για αυτή την προσπάθεια, είναι πιθανό να την ανατρέπεις συνέχεια, να σταματάς π.χ. το πρόγραμμα προσεγμένης διατροφής που ξεκίνησες να ακολουθείς, τις ασκήσεις σου ή τις τεχνικές μείωσης του άγχους και μετά να απογοητεύεσαι. Αυτό θα φέρνει ενοχές και εκείνες με τη σειρά τους, πλήρη παραίτηση.

 

Όλα διέπονται από την ψυχολογική σου κατάσταση, από την επαφή με τον εαυτό σου, από το πόσο ειλικρινή σχέση έχεις μαζί του. Δεν πρόκειται αποφύγεις αυτά με το να δώσεις την ευθύνη κάπου αλλού. Θυμήσου ότι ο εαυτός σου είναι ο μόνος που σε ακολουθεί παντού. Όποιος και να αναλάβει φαινομενικά την ευθύνη, εσύ έχεις τον τελευταίο λόγο για τη δράση σου.

 

Αν τα συμπεράσματά σου από τις απαντήσεις σου περί του κύκλου ευεξίας, σε έκαναν να καταλήξεις στο ότι χρειάζεται π.χ.

1) Να ελέγξεις το βάρος σου, 2) Να βελτιώσεις τον ύπνο σου και 3) Να μειώσεις την παρουσία του άγχους στη ζωή σου, τότε ναι μεν μπορείς να απευθυνθείς σε αντίστοιχους ειδήμονες (διατροφολόγους, συμβούλους ευεξίας, κ.λπ) ώστε να έχεις μια πιο εξειδικευμένη καθοδήγηση, ωστόσο όλοι αυτοί οι άνθρωποι ή άλλοι τόσοι που θα βρεις με παρόμοιες συμβουλές στο διαδίκτυο, ΔΕΝ είναι εκείνοι στους οποίους θα στηριχτείς εξ’ ολοκλήρου, εφησυχάζοντας και πιστεύοντας ότι θα κάνουν όλη τη δουλειά για σένα. Ακόμα και αν είναι οι καλύτεροι στο είδος τους, είναι απλώς συνταξιδιώτες σου. Το τιμόνι το κρατάς εσύ (Συνειδητά το επαναλαμβάνω αυτό, να ξέρεις).

 

Αλήθεια, σε μία κλίμακα από το 1 έως το 10 (ναι, πάλι η κλίμακα!), ποιος αριθμός αντικατοπτρίζει
το πόσο ικανός πιστεύεις ότι είσαι να φέρεις εις πέρας κάτι που αποφασίζεις να κάνεις;

 

Ας δούμε πώς μπορείς να βεβαιωθείς στον μέγιστο δυνατό βαθμό ότι θα υλοποιήσεις το πλάνο σου.

 

Είμαι σίγουρη ότι πρόσεξες τη φράση "στον μέγιστο δυνατό βαθμό". Την έβαλα εκεί επειδή αυτό είναι το καλύτερο που μπορείς να κάνεις. Κανείς δεν ελέγχει το μέλλον (για την ακρίβεια, το μόνο σίγουρο πράγμα για το μέλλον είναι ότι θα περιλαμβάνει απρόβλεπτα γεγονότα), αλλά η προετοιμασία και η πρόληψη είναι ένας πολύ χρήσιμος τρόπος για να αυξήσεις τις πιθανότητες να είσαι -σε αυτό το μέλλον- πιο επιδέξιος/-α και ικανός/-ή να αντιμετωπίσεις τα εμπόδια, να ελιχθείς μπροστά στις αλλαγές, να σταθείς στο ύψος των περιστάσεων. Διότι, μέσω της διαδικασίας αυτής, αναδύεται μία ακόμα ευκαιρία να συνειδητοποιήσεις νέα πράγματα για τον εαυτό σου, να εργαστείς πάνω σε αυτά και να ισχυροποιηθείς.

 

Όπως διαπιστώνεις, πάλι εσύ θα βγάλεις το φίδι από την τρύπα! Το e-booklet αυτό, δεν δίνει λύσεις! Μόνο διατυπώνει ερωτήσεις…
Αφού είπαμε: εσύ γνωρίζεις τις κατάλληλες για σένα απαντήσεις. Όχι εγώ.

 

Συνέχεια στο 3ο μέρος ====>>

ή

Δωρεάν "κατέβασμα" ολόκληρου του περιεχομένου σε e-booklet (pdf)

 

 




Author: Ανθη Ψωμιαδου




 

 

Ευχαριστουμε θερμα τους υποστηρικτες μας

          ..