23
Παρ, Φεβ

Οδηγός για ένα αποδοτικό πλάνο ευεξίας (Μερος Πρώτο)

WELLNESS TIPS

(Αναθεωρημένη εκδοχή_Νοέμβριος 2022_Τα 3 άρθρα με τον τίτλο "Οδηγός για ένα αποδοτικό πλάνο ευεξίας" αποτελούν το περιεχόμενο ομώνυμου e-booklet, το οποίο μπορείτε να "κατεβάσετε" δωρεάν ως ενιαίο αρχείο, μέσω του σχετικού συνδέσμου που θα βρείτε στο τέλος κάθε άρθρου)Το εὖ ζην έχει αναχθεί τα τελευταία χρόνια σε μια από τις σημαντικότερες τάσεις, με πληθώρα ενημερωτικού υλικού να κατακλύζει τα βιβλιοπωλεία, το διαδίκτυο και άλλα μέσα ενημέρωσης. Όλο και περισσότεροι άνθρωποι βρίσκονται στην προσπάθεια για διαμόρφωση και βίωσή του ή επάνοδο σε αυτό.

Πώς γίνεται όμως και τα ποσοστά παχυσαρκίας φτάνουν σε ανησυχητικά μεγέθη; Γιατί τα επίπεδα του άγχους στην κοινωνία μας είναι τόσο υψηλά; Πώς και παραμένει συχνό παράπονο της πλειοψηφίας η έλλειψη ενέργειας και ζωτικότητας;

Τι είναι αυτό λοιπόν που κάνει συστηματικά τις προσπάθειες άκαρπες για πολλούς;

Σίγουρα οι παράγοντες δεν είναι μόνο διατροφικοί ή μόνο ψυχολογικοί. Οι προσπάθειές μας για οποιονδήποτε στόχο επηρεάζονται από συνδυασμό πραγμάτων. Πάνω απ’ όλα βέβαια, από εμάς τους ίδιους, τα κίνητρά μας, τον τρόπο που διαχειριζόμαστε καθετί στη διαδρομή αυτή, το αν ο στόχος είναι στ’ αλήθεια δική μας επιθυμία ή δώσαμε "χώρο" στο να μας “φυτευτεί” από άλλους, το πώς μεταμορφωνόμαστε από στάδιο σε στάδιο της ζωής μας.


Από τη δική μου οπτική γωνία, αυτό που χρειάζεται στην πράξη για να αυξήσετε τις πιθανότητες επιτυχίας στον στόχο περί ευεξίας, είναι να ακολουθήσετε τα εξής βήματα.
 

1. Να βεβαιωθείτε ότι ο στόχος είναι στ’ αλήθεια δική σας επιθυμία και να βρείτε τα προσωπικά σας κίνητρα γι’ αυτόν,

2. Να κάνετε μια γενική εκτίμηση του πού βρίσκεστε αυτή τη στιγμή ως προς την έννοια της ευεξίας, να αξιολογήσετε κάθε τομέα του κύκλου ευεξίας (περιλαμβάνεται στο e-booklet) ξεχωριστά,

3. Να φτιάξετε ένα πλάνο δράσης και να βεβαιωθείτε (στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό) ότι δεν θα μείνει στον σχεδιασμό αλλά θα προχωρήσει και σε υλοποίηση

και τέλος,

4. Να αναλάβετε την ευθύνη για την όλη προσπάθειά σας και να είστε έτοιμοι να κάνετε την εργασία που απαιτείται, παίρνοντας μαζί και το τίμημα, αν πιστεύετε ότι το όφελος της προσπάθειας αυτής το αξίζει.

 

Σημειώνεται, βέβαια, ότι εὖ ζην δεν είναι μόνο η διατροφή και η φυσική δραστηριότητα, αλλά και η αποτελεσματική διαχείριση άγχους, το βιοτικό επίπεδο που θεωρεί καθένας ικανοποιητικό κ.λπ. Ωστόσο και αυτοί οι παράγοντες επηρεάζουν τους πρώτους που αναφέρθηκαν και εκείνοι οι πρώτοι παράγοντες επιδρούν στους δεύτερους. Διότι όλα είναι συνδεδεμένα, σαν συγκοινωνούντα δοχεία... Απλώς, τα βάζουμε σε κατηγορίες και "κουτάκια", ώστε να μπορεί ο νους να τα επεξεργαστεί, να τα αντιληφθεί και να τα μελετήσει.

 

Στο παρόν e-booklet θα κινηθούμε περισσότερο γύρω από το δίπτυχο διατροφή-φυσική δραστηριότητα/ άσκηση, αλλά πολλές από τις ερωτήσεις αυτοπαρατήρησης μπορούν να αποκαλύψουν στοιχεία της γενικότερης συμπεριφοράς μας σε όλους τους τομείς, αν μπούμε στη διαδικασία να "ενώσουμε τις τελείες".

 

Πώς θα γίνουν τα 4 βήματα, λοιπόν;

Δραστηριοποιήθηκα επιχειρηματικά στον κλάδο της ευεξίας από το 2007 έως το 2018. Θα ήταν εύκολο να γράψω κάποια προτεινόμενα πλάνα γευμάτων για διάφορους στόχους, να τα συνδυάσω με διατροφικά συμπληρώματα, να προτείνω κάποιους καλούς κατ' εμέ fitness instructors και να συμπληρώσω το γενικότερο πρόγραμμα στόχου εὖ ζην με υποστηρικτικά και εμψυχωρικά quotes περί ευεξίας (τα βρίσκετε και μόνοι σας στο διαδίκτυο. Γιατί να μπούμε σε αυτή τη διαδικασία;), αλλά και στοιχειώδη «εργαλεία» κάποιου τύπου self-coaching, λόγω και της ιδιότητάς μου ως Συμβούλου ψυχικής υγείας και Life Coach.

Στην περίπτωση αυτή όμως, οι όποιες λύσεις θα πρότεινα, θα ήταν ως επί το πλείστον ένα σύστημα φτιαγμένο από εμένα, με τα δικά μου κριτήρια, βασισμένο στις δικές μου πεποιθήσεις, στη δική μου ματιά και στη δική μου προσωπικότητα. Σε κάποιους θα είχε θετικά αποτελέσματα αλλά σε άλλους δε θα απέδιδε κάτι αν απλώς το υιοθετούσαν αυτούσιο. Ή θα απέδιδε, αλλά θα ένιωθαν σε όλη τη διαδρομή ότι πατούν σε βήματα άλλου (Γι' αυτό έχετε έρθει στον κόσμο ή για να κάνετε δική σας διαδρομή;). Η πραγματική επιτυχία θα έρθει όταν αυτό το σύστημα έχει τη σφραγίδα σας μέσα από την επίγνωση της δράσης σας ενόσω προσπαθείτε για τον στόχο.

Ποιος άλλωστε γνωρίζει τις πιο κατάλληλες απαντήσεις για εσάς, αν όχι ο εαυτός σας;

Αντί, λοιπόν, για ένα «Κάνε αυτό» πλάνο (ρούχο one size για όλους τους σωματότυπους…), ας επιλέξουμε αυτοπαρατήρηση και αυτοδιερεύνηση και ας δώσουμε μέσα σε αυτόν τον οδηγό πρωταγωνιστικό ρόλο στο 4ο από τα βήματα που ανέφερα πιο πάνω: την ευθύνη σας. Είναι προσωπική σας ευθύνη να εργαστείτε για αυτό που επιθυμείτε (Και η προσωπική ευθύνη είναι μεγάλη ελευθερία!). Αυτό ισχύει για τον καθένα μας και για όλους τους στόχους, όχι μόνο για αυτόν περί εὖ ζην.

Είτε ακολουθείτε ένα πρόγραμμα διατροφής και φυσικής δραστηριότητας μόνοι σας με στόχο να υιοθετήσετε έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής, είτε έχετε την υποστήριξη κάποιου ειδικού (Συμβούλου διατροφής ή ευεξίας, διατροφολόγου, fitness expert, κ.λπ.), χρησιμοποιήστε τον οδηγό αυτόν ως τον παράλληλο συνεργάτη σας στην προσπάθεια αυτή και αποφασίστε ότι όση εξωτερική βοήθεια και να έχετε, εσείς κρατάτε το πηδάλιο στο πλοίο της μεταμόρφωσής σας γιατί εσείς παίρνετε την τελική απόφαση και κάνετε -συνειδητά ή ασυνείδητα- την τελική επιλογή πριν από κάθε δράση σας.

Στο παρόν e-booklet, διατυπώνω ερωτήσεις κατάλληλα δομημένες ώστε


  • να είστε πιο συνειδητοί μέσα στη δράση σας για όποιον στόχο ευεξίας έχετε,
  • να αντιλαμβάνεστε καλύτερα τα κίνητρά σας, τα επαναλαμβανόμενα μοτίβα της συμπεριφορά σας που μπορεί να εμποδίζουν την αποτελεσματικότητά σας,
  • να προλάβετε στον μέγιστο δυνατό βαθμό τις επόμενες φορές που αυτά τα μοτίβα θα έρθουν αυτόματα και να βρείτε ποιες δεξιότητές σας θα χρησιμοποιήσετε για αυτό,
  • να φέρετε στο φως απλά και δύσκολα πράγματα σχετικά με την προσωπικότητά σας που μπορεί να κάνουν την προσπάθεια να "κολλάει" και να αποκτήσετε επίγνωση,
  • να εφεύρετε βοηθητικά mind games/tools ταιριαστά με την προσωπικότητά σας

 

Με αυτόν τον τρόπο, το πλάνο διατροφής, φυσικής δραστηριότητας, κ.λπ., θα έρχεται κατά μία έννοια σταδιακά πιο κοντά στο προσωπικό σας στοιχείο και στη φάση ζωής που βρίσκεται ο εαυτός σας τώρα και έτσι, θα έχει περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας, θα σας ταιριάζει και -γιατί όχι; - θα σας μάθει πιθανότατα τον εαυτό σας λίγο περισσότερο.

Όλο το σύστημα θα έχει καλύτερη απόδοση αν τις ερωτήσεις (που σας αφορούν) τις απαντήσετε γραπτώς. "Όποιος γράφει, διαβάζει δυο φορές" (Λατινικό ρητό) και είναι πιο πιθανό να συγκρατήσει και να καταγράψει και νοητικά την πληροφορία, οπότε, είναι και πιο πιθανό να την αξιοποιήσει...Πριν μπούμε στο κυρίως μέρος, θυμηθείτε ότι:

1. Ποτέ το εὖ ζην δεν είναι μόνο θέμα διατροφής και γυμναστικής αλλά σχετίζεται και με την ψυχική μας κατάσταση.
2. Η αυτοπαρατήρηση αποτελεί έναν από τους πιο δυνατούς τρόπους μάθησης και αποκάλυψης απαντήσεων
   (τόσο ως προς το εὖ ζην σύστημα που θέλετε να δομήσετε, όσο και γενικότερα).

 
Συνέχεια στο "2ο μέρος" ====>>

ή

Δωρεάν "Κατέβασμα" ολόκληρου του περιεχομένου σε e-booklet (pdf)  ====>>


Life Coach : Ανθη Ψωμιαδου

 

 

 

Ευχαριστουμε θερμα τους υποστηρικτες μας

          ..