23
Τρι, Απρ

Κρυμμένη Πείνα & Ανοσοποιητικό Σύστημα

Nutrition tips

Ο όρος “Hidden Hunger” (Κρυμμένη Πείνα) περιγράφει την έλλειψη μικροθρεπτικών στοιχείων όπως βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία, αμινοξέα και λιπαρά οξέα.

Είναι είναι μια μορφή υποσιτισμού σε μικροθρεπτικά συστατικά και αφορά ένα μεγάλο μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού.

Η χρόνια έλλειψη βιταμινών και μεταλλικών στοιχείων δεν είναι άμεσα εμφανής και μπορεί να υπάρχει για μεγάλο χρονικό διάστημα πριν την εκδήλωση συμπτωμάτων.

Κρυμμένη Πείνα στις Πλούσιες Χώρες

Είναι μια δημοφιλής αντίληψη ότι οι περισσότεροι άνθρωποι που ζουν στις ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου απολαμβάνουν μια θρεπτική διατροφή και δεν απειλούνται από την κρυμμένη πείνα.

Η πραγματικότητα είναι, ωστόσο, εντελώς διαφορετική. Ανεπάρκειες σε μικροθρεπτικά συστατικά εντοπίζονται τόσο στις αναπτυγμένες χώρες όσο και στις αναπτυσσόμενες. Μάλιστα ο σημερινός ρυθμός αύξησης αυτών των ελλείψεων στις πλουσιότερες χώρες είναι πηγή έντονης ανησυχίας.

Στοιχεία από έρευνες που καταγράφουν την πρόσληψη βιταμινών και μεταλλικών στοιχείων στις δυτικές χώρες όπως στις ΗΠΑ, στον Καναδά, στη Γερμανία, στη Γαλλία, στη Μεγάλη Βρετανία και πολλές ακόμη χώρες δείχνουν ότι δεν επιτυγχάνεται η ελάχιστη επαρκής πρόσληψη μικροθρεπτικών συστατικών.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO), η ανεπάρκεια μικροθρεπτικών συστατικών μπορεί, μακροπρόθεσμα, να οδηγήσει σε μεγάλο αριθμό προβλημάτων υγείας, συμπεριλαμβανομένης της διαταραχής της γνωσιακής ανάπτυξης, τη χαμηλότερη αντίσταση στις ασθένειες και αυξημένους κινδύνους κατά τη διάρκεια του τοκετού, τόσο για τις μητέρες, όσο και για τα παιδιά.

Η έλλειψη ακόμη και ενός μικροθρεπτικού στοιχείου, μπορεί να μειώσει σημαντικά την αποτελεσματικότητα του ανοσοποιητικού συστήματος και να αυξήσει την ευπάθεια σε λοιμώξεις.
 
Κάποιες ομάδες του πληθυσμού, είναι πιο πιθανόν να έχουν ελλείψεις σε μικροθρεπτικά συστατικά, ενώ κάποια νοσήματα και θεραπευτικές πρακτικές επιβαρύνουν επιπλέον την κατάσταση, αυξάνοντας τον κίνδυνο νόσου και επιδεινώνοντας την πορεία της υγείας αυτών των ατόμων.
 
Η αποκατάσταση των ελλείψεων και η χορήγηση θεραπευτικών δόσεων βιταμινών και μεταλλικών στοιχείων, μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο νόσου και να βελτιώσουν την πορεία της υγείας σε περιπτώσεις λοιμώξεων του αναπνευστικού, καθώς και χρόνιων νοσημάτων.  
 
Το ανοσοποιητικό σύστημα προστατεύει τον οργανισμό από παθογόνους μικροοργανισμούς (βακτήρια, ιούς, παράσιτα, μύκητες). Για να αντιμετωπίσει αυτό το ευρύ φάσμα απειλών, το ανοσοποιητικό σύστημα έχει εξελιχθεί ώστε να περιλαμβάνει μια πληθώρα ειδικών κυττάρων, μορίων και ειδικών λειτουργειών. Είναι πάντα ενεργό, ανιχνεύει την παρουσία μικροοργανισμών και ενισχύει τη δραστηριότητα σε περίπτωση που ένα άτομο μολυνθεί από κάποιον παθογόνο μικροοργανισμό.
 
Η αυξημένη δραστηριότητα συνοδεύεται από αύξηση του ρυθμού των μεταβολικών διεργασιών, όπως η παραγωγή:
 
• Λευκών αιμοσφαιρίων
• Αντισωμάτων
• Μορίων που έχουν αντιμικροβιακή δράση  (αντιβιοτικά πεπτίδια)
• Μορίων που ρυθμίζουν τη φλεγμονή
• Συστατικών που επιταχύνουν τις διαδικασίες επούλωσης των ιστών  

Συγκεκριμένες βιταμίνες (A, B6, B12, φολικό, C, D και E) και ιχνοστοιχεία (ψευδάργυρος, χαλκός, σελήνιο, σίδηρος, μαγνήσιο) έχει αποδειχθεί ότι έχουν βασικούς ρόλους στην υποστήριξη του ανθρώπινου ανοσοποιητικού συστήματος και στη μείωση του κινδύνου λοιμώξεων, χρόνιων και αυτοάνοσων νοσημάτων, όπως τα καρδιαγγειακά, ο διαβήτης και ο καρκίνος.
 
Άλλα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, συμπεριλαμβανομένων αμινοξέων, λιπαρών οξέων, προβιοτικών και αντιοξειδωτικών, είναι επίσης σημαντικά.
 
Τα μικροθρεπτικά στοιχεία δρουν κυρίως με 3 μηχανισμούς:
1. Ενισχύουν και εξισορροπούν τη δράση του ανοσοποιητικού συστήματος.
2. Ελέγχουν τη φλεγμονή.
3. Συμμετέχουν στην παραγωγή των απαραίτητων κυττάρων, ορμονών και δομικών στοιχείων που χρειάζεται ο οργανισμός για να επανέλθει από μια κατάσταση νόσου.

Οι ελλείψεις σε μικροθρεπτικά στοιχεία και οι μεταβολικές διαταραχές είναι συνήθεις στις δυτικές χώρες, όπως:
• Αντίσταση στην ινσουλίνη
• Αλλοίωση της μικροβιακής χλωρίδας
• Χρόνια φλεγμονή
• Δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού

 

Ευχαριστουμε θερμα τους υποστηρικτες μας

          ..